UA

Дефолтні кредити в агросегменті стрімко зростають

Дефолтні кредити в агросегменті стрімко зростали, для аналізу був вибраний період з 01.01.2019 року – 30.07.2020 року, потрібно наголосити що після  росту цін на готову продукцію динаміка дефолтних агропідприємств призупинилась хоча загальна їх кількість, по результатам 2020 року залишиться на найвищому рівні за останні п’ять років.Проект AgroBlog вирішив поділитись думками експертів щодо фінансового стану агропідприємств. За коментарем ми звернулись до Сергія Чередніченка, директора компанії «Світ Агротехнологій», компанія спеціалізується на незалежному фінансовому аналізі агропідприємств для фінансових установ.

Аналіз відкритої звітності банків показує динаміку дефолтних кредитів, як приклад наводимо інформацію по лідерам агро кредитування  - Райфайзен, ПроКредит, ОТП. Порівняли на дату, взяли 01.07.2019р та 01.07.2020 року, в Райффайзенбанк дефолт-рейт з показника 0,5 зріс до 1,4%, в  ОТП 0,8 до 3,6%, в ПроКредит 4,1 до 5,3%. Висновок поки простий - цифри показують зростання і вже присутні певні проблемні ситуації. Хоча станом на 01.01.2019 року починали з середнього значення, на всіх 0,7% станом на 01.07.2020 року це вже 3,4%. При цьому 2019 рік виявився доволі вдалим для агробізнесу, не найкращім але доволі успішний.

В 2020 році більшість фінансових установ вирішили, ще більше оптимізувати швидкість подачі документів - цікаво, швидкість отримання інформації з відкритих джерел, що надаються онлайн платформами, допоможе вирішенню  проблеми майбутніх дефолтів, адже аналізуючи саме дану інформацію фінансові установи і отримали зростання неповернутих кредитів та прострочених платежів ?

Ситуація дистриб'юторів насіння, добрив, засобів захисту рослин буде ще гіршою. Звичайно, багато що залежить від того, кого ми аналізуємо, якщо ми беремо компанію представлену в усіх регіонах України то там ситуація така ж, як у банку + 30%, я думаю дефолт-рейт по дебіторської заборгованості на рівні до 5%, якщо регіональні продавці то там цифри можуть сильно коливатися від 2% - до 10% в залежності від регіону та обсягу фінансування агро клієнтів.

Висновок простий, ми йдемо туди, куди і повинні йти - до проблем. Невелика швидкість цього руху, тільки притуплює гостроту проблем, збільшує обсяг майбутніх проблем та кількість тих хто пропаде з ринку агро фінансування. Чи потрібно кредиторам (фінансовим установам, торговим компаніям) розуміти реальний фінансовий стан господарства, чи потрібні кредиторам ефективні інструменти моніторингу для розуміння впливу на господарство зовнішніх факторів аби була можливість швидко та адекватно відреагувати ? Це скоріше ствердні риторичні запитання, адже будь-який кредитор хоче розуміти, що відбувається з його коштами, але схоже українськи кредитори йдуть трохи іншим шляхом та хочуть «довіряти», «відчувати», «бачити очі клієнта» -  одним словом робити все що завгодно крім ґрунтовного фінансового аналізу.

Чи присутні інструменти які можуть відділити «робочих клієнтів» від клієнтів проблеми  яких можуть початись в будь який час, безумовно присутні, якщо банк розуміє бізнес клієнта, розуміє його потреби та можливості тоді фінансування є більш прогнозованим та передбаченим.Коли Ви розумієте бізнес клієнта на 80-90% це краще ніж коли Ви розумієте бізнес на 30-40%, в цьому напрямку ми працюємо вже десять років і досягли значних результатів: головне в достовірності оцінки фінансового стану агропідприємства, швидкості підготовки звітів, можливості моніторингу, так і  в результатах - наші господарства неочікувано не  входять в дефолт.

Наш партнер нарощує обсяги в кредитуванні як за рахунок залучення нових клієнтів так і за рахунок розвитку існуючих, що на мій погляд дуже важливо. Розуміння потреб клієнта і час в який вони виникаю дають додаткові переваги нашім партнерам - 236 господарств пройшли наш агроаудит, велика частина з них вже не перший і не другий рік. Компанія «Світ Агротехнологій» готова допомогти усім бажаючим уникнути неочікуваних проблем з кредитним портфелем, звертайтесь будемо раді співпраці.

Коментар  від Андрій Січка, управляючий партнер Credit Engineering

Присутня одна доволі цікава деталь. Справа в тому, що безнадійні борги або дефолти, зазвичай, виникають по чотирьом можливим сценаріям -  «Шахрайство»,  «Комплаенс», «Неплатоспроможність», «Фіктивне банкрутство». Наявність "швидких даних з відкритих джерел" дійсно позбавляє фінансові інституції від дефолтів, але тільки тих, що пов'язані  ID шахрайством, в якому шахрай видає себе за іншу особу. Оскільки швидкість отримання даних є ключовою на етапі усунення ID  шахрайства, його починають просувати як необхідну опцію на усі інші ситуації. І що найцікавіше, більшість фінансових установ дійсно вірять що вирішальним фактором залучення нових клієнтів є швидкість надання даних, а не їх якість, повнота, своєчасність та розуміння. Головне щоб дані надходили за 5 хвилин і ми отримували оцінку ще за 5 хвилин, а що далі ? Який сенс в оцінці кредитоспроможності фермера навіть за годину якщо вона змінюється щотижня, а оцінити більш-менш адекватно її можна не частіше ніж раз на квартал? Якщо банк розглядає заявку від фермера на отримання корпоративного кредиту декілька тижнів, то яка різниця прийдуть дані за 3 хвл, 3 години або декілька днів ?

Джерело – фейсбук сторінка https://www.facebook.com/sergey.cherednichenko.SAT

facebook
viber
e-mail
copy

Коментарі (0)