UA

Посівна 2020 – саджаємо картоплю на Чернігівщині сорт Королева Анна

Посівна 2020 року вже в розпалі, аграрії намагаються «зловити вологу» та вчасно посіяти соняшник кукурудзу, сою та інші культури. Так зокрема, фермери з Чернігівщини, вже розпочали садіння картоплі врожаю 2020 року. Цьогоріч під вирощування картоплі на Чернігівщині заплановано засадити більше 70 000 гектарів, загалом по Україні під картоплю відводиться близько 1 000 000 гектар орної землі. Доречи, Україна входить до першої п’ятірки країн в світі по вирощуванню картоплі, проте щодо показників врожайності ми маємо куди рухатись та розвиватись. Проект AgroBlog підготував короткий відеоматеріал  як відбувається саджання картоплі в одному з фермерських господарств Чернігівщині.

Відео за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=LVQLDbpkAZk

Загалом вирощування картоплі має доволі складний технологічний процес - якщо попередником була пшениця тоді Вам з осені  доведеться провести дискування у два сліда (дисковою бороною по типу Lemken Rubin). 

Потім операцію глибокого рихлення на 45-50 см (глибокорозпушувачем по типу Gaspardo Artiglio). Весною провести оранку на глибину 25-27 сантиметрів (обертовим плугом по типу Kuhn Multi Master) і тільки після цього розпочати садіння картоплі.

Глибина саджання картоплі становить 17-18 сантиметрів, міжряддя 75 сантиметрів.  Вартість елітного насіннєвого матеріалу «Королева Анна», саме таке використовує фермерське господарство де знімався наш відеоматеріал,  коливається в межах 25 000 – 28 000 гривень за тону, перша репродукція обійдеться в 18 000 – 20 000 гривень за тонну. Оригінатором насіневого матеріалу виступає німецька компанія Solana, яка має в Україні ряд партнерських проектів з картопле - насіневими господарствами.

Зокрема одне з таких - це елітне насіневе господарство ТОВ «Забарівське»,  розташоване у Чернігівській області (Корюківській район) - директор Свідельський Олександр Миколайович. На думку спеціалістів картоплярів,  Чернігівська область – це одне з найкращих місць в Україні, де можна вирощувати якісний насіннєвий матеріал. Зона лісостепу сприяє тому, що ділянки з картоплею ізольовані від інших полів, отже можна зменшити вірогідність передачу вірусів, так картопля також хворіє як і люди, і як ми чудово розуміємо «самоізоляція картоплі» це дієвий механізм убезпечення її від зараження.

Саме через вірусні хвороби, найчастіше, українські картоплярі отримують проблеми з врожаєм та якістю картоплі.  В господарстві ТОВ «Забарівське» такі проблеми майже відсутні адже в тут використовується дуже якісний матеріал від закордонних оригінаторів та в разі потреби робляться фітопрочистки (прибираються хворі кущі  з поля). Насіннєва інспекція та компанії оригінатори регулярно проводить обстеження елітно-насіневого господарств, беруть аналізи ґрунту, досліджують картоплю на вміст пестицидів, генномодифікованих організмів та  наявність хвороб.  Після проходження усіх перевірок отримується відповідний сертифікат, який підтверджує якість посівного матеріалу. Загалом фермерам в Україні пропонується значний вибір насіневого матеріалу Німецької, Голландської та Української селекції.

Який сорт картоплі краще купити  – Міранда, Наташа, Примадонна, Сатіна, Лабелла, Ланорма, Лаперла, Мінерва, Секура, Таісія чи якийсь інший ? Питання риторичне, адже фермер самостійно вибирає сорта картоплі враховуючі особливості грунту в його господарстві, технологію вирощування, наявність засобів захисту рослин, добрив, поливу та ще багатьох факторів …

facebook
viber
e-mail
copy

Коментарі (0)